کرتین وال فراتر از یک نمای شیشه‌ای

 این مطالب تمام آن چیزی است که باید در رابطه با نمای کرتین وال بدانید. وجه اشتراک برج‌ها و آسمان‌خراش‌هایی با دیوارهای شیشه‌ای سر به فلک کشیده که در زیر نور خورشید می‌درخشند و با پنجره‌های مجلل خود سیمای شهری را متحول می‌نمایند چیست؟ احتمالاً نماهای زیبا و مناظر شگفت‌انگیزی که به آنها شخصیت بی‌نظیر و منحصربه‌فردی می‌بخشد. نمای ساختمان به عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های یک ساختمان، نقش بسزایی در زیبایی و پایداری آن ایفا می‌کند. یکی از نماهای مدرن و متمایز که مورد استقبال بسیاری از طراحان و سازندگان قرار گرفته است، نمای کرتین وال است که با طراحی ویژه، جلوه باشکوهی به ساختمان می‌بخشد.

نمای کرتین وال

نمای کرتین وال (Curtainwall) یک نوع نمای ساختمانی مدرن است که با یک سیستم غیرسازه‌ای به سازه اصلی ساختمان آویزان می‌شود و شکل و عملکرد یک پرده زیبا و مقاوم در جلوی بدنه اصلی ساختمان را دارد.

نمای کرتین وال چیست؟

نمای کرتین وال (Curtainwall) یک نوع نمای ساختمانی مدرن است که با یک سیستم غیرسازه‌ای به سازه اصلی ساختمان آویزان می‌شود و شکل و عملکرد یک پرده زیبا و مقاوم در جلوی بدنه اصلی ساختمان را دارد. این نمای خود ایستا، معمولاً از اعضای قاب‌بندی عمودی و افقی و پانل‌های پرکننده از جنس شیشه یا سایر متریال‌ها تشکیل شده است و با بهره‌برداری از مزایای نمای خشک و پیش‌ساخته عملکرد و کارایی بالایی دارد.

این نما با به‌کارگیری مصالح و متریال‌های سبک، هزینه ساخت را کاهش داده و با انعطاف‌پذیری در طراحی و ایجاد نمایی پیوسته و فوق‌العاده زیبا، نور مورد نیاز را به داخل هدایت کرده و فضاهای بزرگ و وسیعی ایجاد می‌نماید.

عملکرد نمای کرتین وال

کرتین وال به عنوان سیستم‌های یکپارچه‌ای از قاب، پانل دیواری و متریال‌های عایق و ضد آب طراحی و ساخته می‌شود. سیستم‌های کرتین وال دارای اهمیت ساختاری مشابه با سایر عناصر سازه‌ای ساختمان هستند و چون مستقیماً در معرض هوای آزاد قرار دارند، باید به درستی طراحی، نصب و نگهداری شوند و عملکرد و پایداری آنها در نظر گرفته شود.

جلوگیری از نفوذ آب

جلوگیری از نفوذ آب از عملکردهای اساسی یک نما است. ایجاد یک سیستم آب‌بندی شده کاملاً غیرقابل‌نفوذ امکان‌پذیر نیست. ازاین‌رو در نمای کرتین وال پیشگیری در دو مرحله صورت می‌گیرد. مرحله اولیه که در آن دفع کامل آب انجام می‌شود و در صورت عدم موفقیت سطح ثانویه نقش تخلیه آب نفوذ یافته را ایفا می‌کند.

نفوذناپذیری در برابر هوا

این عملکرد بیشتر به منظور کاهش نفوذ یا انتشار دی اکسید کربن، اتلاف یا افزایش گرما در محیط خارجی و داخلی است. برای جلوگیری از نفوذ آب‌وهوا، از واحدهای عایق نفوذناپذیر استفاده می‌شود و درزگیرهایی (gasket) در اتصالات عمودی و افقی تعبیه می‌گردند.

مقاومت در برابر باد، عایق حرارتی و آکوستیک

بار باد توسط سیستم شاسی‌های فلزی به طبقات ساختمان منتقل می‌شود که به عنوان یک تکیه‌گاه خطی عمل می‌کنند. پانل‌های بزرگ تشکیل‌دهنده این سیستم معمولاً یک‌طرفه هستند؛ بنابراین هر طبقه یک سطح از بار باد را در ساختمان تحمل می‌کند. عایق حرارتی به منظور کاهش مصرف انرژی و انتشار CO2 به شدت برای یک نما ضروری است و مواد عایق در هر دو قسمت داخلی و خارجی فراهم شده است. ایجاد عایق صوتی نیز بین محیط داخلی و خارجی به ویژه برای ساختمان‌های شهری ضروری است. عناصر سازه‌ای عظیم در این سیستم، نسبت به نماهای بنایی یا سازه‌های بتنی دارای عملکرد آکوستیکی بهتری هستند.

سطوح آفتاب‌گیر

سطوح آفتاب‌گیر را می‌توان با ارائه یک پوشش انتخابی کنترل خورشیدی بر روی یکی از سطوح شیشه کاهش داد. در این پوشش، تابش خورشیدی با طول موج‌های مختلف به طور انتخابی اجازه عبور دارد. طول موج‌های مرئی نور آزادانه‌تر از طول موج‌های مادون‌قرمز عبور می‌کنند؛ بنابراین برای جلوگیری از تخریب ناشی از تشعشعات فرابنفش، می‌توان یک لایه بازدارنده UV را روی سطح شیشه اعمال کرد.

نمای کرتین وال

انواع سیستم نمای کرتین وال

سیستم‌های کرتین وال به‌صورت پیش‌ساخته هستند که در سایت پروژه نصب و مونتاژ می‌شوند و بر اساس نحوه مونتاژ به دو نوع کرتین وال استیک یا قطعه قطعه (Stick Curtainwall System) و کرتین وال یکپارچه یا یونیتایز (Unitized Curtainwall System) تقسیم می‌شوند.

کرتین وال استیک

در این سیستم اجزای شبکه نما با نصب عناصر عمودی (مولیون‌ها) با عناصر افقی (ترانسوم) بر روی سازه ساختمان مستقیماً در محل مونتاژ می‌شود که در ساختمان‌های کم‌ارتفاع بیشتر کاربرد دارد. تمام عناصر از پروفیل‌های آلومینیومی استاندارد یا سفارشی اکسترود شده، برش خورده و در کارخانه ساخته می‌شوند. مزیت این سیستم هزینه حمل‌ونقل کمتر است؛ اما زمان اجرا و تعداد نیروی کارافزایش می‌یابد.

اجزای شبکه نما
اجزای شبکه نما
نمای ساختمان شیشه ای

کرتین وال یکپارچه

در سیستم یکپارچه، قطعات به طور کامل در کارخانه مونتاژ می‌شوند که از واحدهای شیشه‌ای بزرگ و شبکه‌ای از پروفیل‌های آلومینیومی اکسترود شده تشکیل شده‌اند و پانل‌های رویه یا شیشه روی آنها قرار می‌گیرد. براکت‌های ثابت روی واحد اصلی را می‌توان در همه جهات تنظیم کرد، بنابراین می‌توان از نصب و اجرای نما با حداکثر دقت و سرعت اطمینان حاصل کرد. اندازه قطعات در سیستم کرتین وال یونیتایز بستگی به ارتفاع کف تا کف ساختمان دارد؛ بنابراین هنگام برنامه‌ریزی، طراحی و اجرای نما، باید ابعاد، نحوه حمل‌ونقل و نصب قطعات را در نظر گرفت.

نمای کرتین وال

موارد کاربرد این سیستم:

  • مواردی که پانل‌های واحد و یکپارچه زیادی موردنیاز است.
  • مواردی که هزینه نصب و نیروی کار و تکنسین نصاب، نسبت به واحدهای پیش‌ساخته کارخانه زیاد است و مونتاژ در کارخانه مقرون به صرفه‌تر است.
  • سازه‌های با ارتفاع بلند مانند برج‌ها و آپارتمان‌های بلند.
نمای کرتین وال

اجزای نمای کرتین وال

عناصر ساختاری یک واحد مدولار به شرح زیر است:

نمای کرتین وال

  • ترانسوم (Transom): اعضای افقی
  • مولیون‌ (Mullion): اعضای عمودی
  • شیشه نما
  • گیره یا قلاب نگهدارنده یا انکور (Anchor)

ساختار و نصب کرتین وال

به طور معمول یک سیستم کرتین‌وال، شامل اعضای قاب‌بندی و انواع مختلفی از پانل‌های پرکننده از جنس شیشه، آلومینیوم یا سایر فلزات سبک‌وزن، پلاستیک تقویت شده با الیاف، پانل کامپوزیت آلومینیومی، لوورها یا دریچه‌ها است.

پانل‌ها بار را به سازه اولیه ساختمان منتقل می‌کنند و عایق حرارتی آن را تأمین می‌کنند و به زیبایی بصری ساختمان می‌افزایند، اما درعین حال نیاز به تمیز کردن و نگهداری منظم دارند. هر سیستم باید طوری طراحی شود که از هرگونه حرکت ناشی از تغییرات حرارتی و فشار باد جلوگیری نماید.

اتصالات مهاری نمای کرتین وال به سازه ساختمان باید امکان حرکات نسبی و ناهمسان را فراهم کند. این کار توسط درزگیرهای باکیفیت که از حرکت شیشه در داخل قاب جلوگیری می‌کند، به خوبی انجام می‌شود. متداول‌ترین روش نصب، یک قاب آلومینیومی سبک‌وزن با پانل‌های پرکننده ساخته شده از شیشه است که روی قاب فیکس شده است و طیف گسترده‌ای از طراحی نما را ارائه می‌دهد.

نمای کرتین وال
نمای کرتین وال

جزئیات قاب‌بندی پانل کرتین وال

سیستم یکپارچه به‌واسطه شکاف مولیون‌ها و تبدیل‌هایی که در محیط پانل مشهود است شناسایی می‌شود. در کرتین وال استیک، هیچ‌گونه شکافی وجود ندارد و تماماً یک واحد را تشکیل می‌دهند. در دهانه‌های طولانی‌تر، نیاز به ترانسوم میانی وجود خواهد داشت که اساساً کل پانل عمودی را به دو قسمت تقسیم می‌کند. جزئیات قاب‌بندی پانل بسته به نوع و طراحی سیستم متفاوت است، اما به طور کلی شامل موارد زیر است:

  • انواع و اندازه پروفیل‌های مولین‌ها و ترانسوم‌ها
  • انواع و اندازه بست‌ها، براکت‌ها، قلاب‌ها و اتصالات
  • انواع و اندازه گسکت‌ها، درزگیرها، اسپیسرها و نوارهای شیشه‌ای
  • انواع و اندازه پر‌کننده یا پانل‌ها

شرایط تکیه‌گاه و پشتیبانی کرتین وال

این سیستم‌ها در عین حال که از بالا آویزان می‌شود، به صورت جانبی در سطوح مختلف کف پشتیبانی می‌شود. بیشتر تکیه‌گاه‌ها در تیرهای لبه تعبیه می‌شوند. ازاین‌رو برای جلوگیری از انحرافات بزرگ‌تر، وجود یک تیر لبه بسیار محکم الزامی است. این انحرافات عمودی می‌تواند کل سیستم را مختل کند؛ بنابراین تدارک مناسب تیر لبه از آسیب به کرتین وال و سیستم روکش مخصوصاً زمانی که تعداد جام‌های شیشه‌ای زیاد است جلوگیری می‌کند.

راهکار جایگزین استفاده از قوس‌های فولادی (بیشتر قطعاتی هستند که در حالت گرم نورد شده‌اند) مقاوم است که می‌توانند بین ستون‌های محیطی لبه قرار گیرند؛ بنابراین لازم نیست قاب کرتین وال به تیرهای لبه یا صفحات کف متصل شود.

رفتار سازه‌ای کرتین وال

نمای کرتین وال در برابر نیروهای جانبی مقاوم است و با انتقال بارهای ناشی از باد و زلزله از طریق قاب به سازه اولیه، به پایداری ساختمان کمک می‌کند. همچنین در برابر شتاب‌های لرزه‌ای مقاومت می‌کند. علاوه بر این باید در برابر بارهای گرانشی که از آن عبور می‌کند مقاومت کند. هنگام لحاظ نمودن شرایط پایداری ساختمان، کرتین وال نقش مؤثری در انطباق با محدوده‌های دمایی مختلف دارد. این امر در ساختمان‌های مرتفع رایج است زیرا در طبقات بالا درجه دما بالاتر است و برای ساکنین، عامل ناراحت‌کننده‌ای است.

نمای کرتین وال

طراحی نمای کرتین وال

موفقیت یک سیستم کرتین وال به دو ویژگی مهم بستگی دارد که عبارت‌اند از کیفیت گسکت یا درزگیر و کیفیت نصب پانل‌ها به قاب اصلی؛ بنابراین، کرتین وال و درزگیرها برای به حداکثر رساندن عمر خود نیاز به نگهداری منظم دارند. عمر معمولی هر نمای کرتین وال معمولاً 10 تا 15 سال است. متداول‌ترین سیستم قاب‌بندی آلومینیوم آنودایز شده است که باید هر چند وقت یکبار تمیز شود تا از خوردگی آلومینیوم جلوگیری شود. گاهی اوقات، نیاز به پوشش مجدد یا آنودایز مجدد نیز دارد.

ملاحظات طراحی

  • جنس قاب
  • خواص نوری خورشیدی
  • عملکرد عایق رطوبتی
  • کنترل افزایش حرارت خورشیدی
  • روش‌های جام گذاری
  • ماندگاری
  • مقاومت در برابر تعریق
  • روش نصب
  • سیستم تعمیر و نگهداری منظم
  • بازیافت
نمای ساختمان شیشه ای

مزایا و معایب سیستم کرتین وال

مزایای نمای کرتین وال

این سیستم از مزایای متعددی برخوردار است و با انتخاب این نما می‌توانید از این مزایا برخوردار شوید تا بهترین انتخاب را برای پروژه و ساختمان‌های خود داشته باشید.

  1. جلوگیری از نفوذ آب‌وهوا.
  2. کاهش نوسانات ساختمان با پراکندگی نیروی جنبشی در سراسر نما و ایمن‌تر شدن ساختمان و تأمین آسایش ساکنان.
  3. مقاوم در برابر زلزله.
  4. مقاوم در برابر باد و جلوگیری از انتقال فشار باد به بدنه ساختمان در صورت طراحی اصولی.
  5. تحمل وزن کلیه شیشه‌ها توسط سازه نما به دلیل خود ایستا بودن آن و جلوگیری از وارد شدن بار اضافه به ساختمان.
  6. صرفه‌جویی بیشتر انرژی و بهبود بازده حرارتی ساختمان و کاهش میزان نفوذ و تأثیر اشعه ماورا بنفش به داخل ساختمان.
  7. سرعت اجرایی بالا و هزینه تمام شده مقرون‌به‌صرفه در درازمدت.

معایب نمای کرتین وال

سیستم کرتین وال با تمام مزایای خود، در مقایسه با سایر سیستم‌های نما معایبی نیز دارد که هنگام ارزیابی و انتخاب این سیستم لازم است این معایب را لحاظ نمایید و بسته به بودجه و هزینه یا شرایط پروژه تصمیم مناسبی مبنی بر انتخاب یا عدم انتخاب این سیستم اتخاذ نمایید.

  1. هزینه بالای ساخت در مرحله مونتاژ و تولید قطعات به دلیل نیاز بیشتر به شیشه و آلومینیوم در مقایسه با سیستم پنجره معمولی.
  2. هزینه تعمیر و نگهداری بالا نیاز به نگهداری مستمر به دلیل قرار گرفتن در معرض هوای آزاد.
  3. نصب و اجرای آنها نسبت به سیستم پنجره معمولی سخت‌تر است و نیاز به زمان بیشتری دارد.

چالش یک سیستم کرتین وال، فارغ از اجرای با کیفیت، حفظ و نگهداری مطلوب و ماندگاری آن، در طراحی و توسعه بهترین استراتژی پایداری با به‌کارگیری شیوه‌های طراحی مناسب برای اطمینان از ایجاد ظاهری دلپذیر نهفته است. انعطاف‌پذیری این نما با چاشنی نوآوری در طراحی می‌تواند نمای ساختمان را به یک نقطه عطف چشمگیر و نمادین تبدیل کند.

کرتین وال به معماران و سازندگان کمک می‌کند تا پاسخی خلاقانه برای پروژه‌های جدید و بازسازی‌های مدنظر مشتریان خود ارائه نمایند. در نتیجه سیستم نمای کرتین وال با ارائه مزایای متعدد، از جذابیت ظاهری گرفته تا بهره‌وری انرژی و مقرون‌به‌صرفه بودن، انتخابی ایده‌آل برای بسیاری از ساختمان‌های مسکونی و تجاری است؛ بنابراین با انتخاب و اجرای نمای کرتین وال، با در نظر گرفتن مزایا و معایب آن می‌توانید با مشاوره تخصصی کارانما، بهترین و مناسب‌ترین نوع پروفیل آلومینیومی مخصوص را انتخاب نمایید و به زیبایی و ارزش ساختمان خود بیفزایید.

اینستاگرام ما را هم دنبال کنید.