بررسی ساختار کرتین وال و انواع آن

شاید متوجه شده باشید که معماری مدرن اغلب شامل سیستم کرتین وال یا همان curtain wall است. در اصل، ساختمان‌هایی که دارای دیوارهای خارجی نامنظم هستند، اغلب دارای روکش خارجی یا همان سیستم کرتین وال خواهند بود. افزایش نصب این سیستم باعث شده تا افراد زیادی به مزایای آنها (علاوه بر زیبایی) توجه داشته باشند. این مزایا شامل جلوگیری از ورود رطوبت به فضاهای داخلی سازه، بهبود بهره‌وری انرژی و محافظت در برابر باد هستند. اما شاید به این سؤال هم رسیده باشید که ساختار کرتین وال چگونه است؟

ساختار Curtain Wall

نمای کرتین وال به صورت کاملا صنعتی تولید شده و جزئیات آن به گونه‌ای طراحی می‌شود که ساختار تمام آلومینیومی داشته باشد. این ساختار باید بتواند با تنش‌های ناشی از جابه‌جایی سازه اصلی ساختمان به صورت انعطاف‌پذیر همراه شود. خوب است بدانید که این تنش‌ها در مواجهه با زلزله، نیروی باد شدید، نشست‌های احتمالی و وزن خود نما به وجود می‌آیند.

با این وصف، ساختار چنین سیستمی باید به گونه‌ای طراحی شده باشد که هیچ بار مرده‌ای را به ساختمان انتقال ندهد. ضمنا، کرتین وال به عنوان یک عایق برای پیشگیری از نفوذ آب به داخل ساختمان هم مورد توجه قرار می‌گیرد. ضمن اینکه در برابر تغییرات دمایی و نیروی جنبشی ناشی از نیروی باد بین طبقات هم بسیار مقاوم است.

خوب است به این نکته هم توجه کنید که اجزای این نوع نماهای خشک شامل موارد زیر می‌شود:

  1. مولیون (وادار)
  2. ترانزم (Transom)
  3. شیشه نما انکور (Anchor)

مولیون‌ها به عنوان اجزای عمودی کرتین وال عمل می‌کنند، در حالی که ترانزم‌ها از جمله اجزای افقی هستند. کارکرد اصلی این دو اجزا، تحمل وزن مرده نمای کرتین وال است. در نهایت به یاد داشته باشید که ساختمان‌های بلند با طراحی مدرن مانند مراکز خرید بزرگ، برج‌ها و حتی بیمارستان‌ها و هتل‌ها از سیستم کرتین وال برای زیباسازی نما و حفظ انرژی درون ساختمان، استفاده می‌کنند.

ساختار کرتین وال

انواع کرتین وال

با توجه به برخورداری از مشخصات فنی خاص، نمای کرتین وال را می‌توان در انواع مختلفی تولید کرد. به عنوان نمونه‌ای از آنها، دسته‌بندی‌های زیر را خواهیم داشت.

ساختار کرتین وال فیس‌کپ (face Cap)

زیرسازی این سیستم به شکل شبکه‌ای از پروفیل‌های عمودی و افقی انجام می‌شود. سپس روی آنها شیشه‌ها قرار گرفته و به کمک یک درپوش فشاری، از بیرون بر روی نمای آلومینیومی محکم می‌گردند. در اجرای ساختار کرتین وال فیس کپ برای بالا رفتن کیفیت و زیبایی کار، معمولاً از فیس کپ‌هایی با عرض مشخص اما طرح و طول‌های دلخواه استفاده می‌کنند. همچنین لازم است بدانید، سیستم فیس‌کپ در دو مدل نیمه در پوش‌دار یا درپوش‌دار کامل تقسیم می‌شود. درحالی‌که در مدل نیمه درپوش‌دار فقط یکی از خطوط عمودی یا افقی توسط درپوش آلومینیومی پوشانده می‌شوند.

ساختار کرتین وال
ساختار کرتین وال

ساختار کرتین وال یونیتایز (unitized curtain wall)

در این سیستم از یونیت‌های شیشه‌ای بزرگ برای طراحی نمای خارجی استفاده می‌کنند. به ‌طوری‌که همه آنها در محیط کارخانه و کارگاه تولید و پس از آن به محل پروژه ارسال می‌شوند. در نهایت پس از ارسال به محل، توسط لنگرهایی به ساختمان متصل شده و روی نما نصب می‌شوند. باید بدانید با توجه به این‌که یونیت‌های شیشه‌ای در یک محیط کنترل شده از نظر آب‌وهوایی تولید می‌گردند، دارای حداقل میزان تلورانس بوده و ابعاد و ضخامت مشخصی دارند. بنابراین از کیفیت بسیار بالایی برخوردار هستند. از طرفی این روش تولید، باعث بالا رفتن سرعت انجام عملیات نماکاری در ساخت‌وساز نیز می‌شود. از دیگر مزایای استفاده از این سیستم می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • استفاده در نماهایی با طراحی ماژول‌های تکرار شونده
  • کاهش هزینه‌های ساخت‌وساز در محل احداث پروژه
  • بهترین نوع سیستم برای افزایش مقاومت ساختمان در برابر عوامل فرسایشی
  • قابلیت استفاده در ساختمان‌های مرتفع

ساختار کرتین وال

ساختار کرتین وال فریم لس (Frameless)

در این سیستم نمای کرتین وال بدون قاب اجرا می‌شود. به همین دلیل نما به صورت شیشه یک تکه به نظر می‌آید و فریم‌های آن به شکل سایه در پشت شیشه مشخص می‌شوند. سهولت در نگهداری، نظافت و سرعت بالای اجرای کار از مهم‌ترین ویژگی‌های این روش به حساب می‌آیند. علاوه بر آن باید بدانید این سیستم به دو روشU-channel  وFull Frameless Step-Unite  برگزار می‌شود.

ساختار کرتین وال

کرتین وال استیک (Stick Built Glass System)

در صورتی‌که اجرای پروژه با ساختار کرتین وال یونیتایز هماهنگ نباشد، بهترین سیستم انجام کرتین وال، روش استیک به حساب می‌آید. با توجه به قابلیت‌هایی که این سیستم دارد، بیشتر از آن می‌توان در ساختمان‌های کم ارتفاع استفاده کرد. باید بدانید در اجرای سیستم استیک برای این‌که بتوانند بار شیشه را به سازه منتقل کنند باید قطعات آلومینیومی بلند را به صورت عمودی و افقی بین قسمت‌های عمودی نما قرار دهند.

همچنین اکثر کارهایی که در اجرای این سیستم انجام می‌شود مثل نصب، پوشش‌دهی و غیره، در محل پروژه انجام می‌شود. همین مسئله باعث شده اجرای این سیستم برای زمان‌هایی که فرصت کمی برای نصب نمای ساختمان وجود دارد یا متراژ‌ آن کم است و شرایط نماکاری ساختمان پیچیده به نظر می‌رسد مناسب باشد.

مزایای نمای کرتین وال

نصب و اجرای نمای کرتین وال نسبت به سایر نماها، مزایای بسیار زیادی را در بر می‌گیرد که به عنوان نمونه می‌توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • افزایش میزان نورگیری
  • کاهش مصرف انرژی
  • سرعت نصب و اجرای سریع آن
  • عایق مناسب صوتی و حرارتی
  • قابلیت اجرا به صورت پیش‌ساخته یا نیمه پیش‌ساخته
  • قابلیت افزودن جلوه‌های بصری خاص به ساختمان برای بالا بردن جذابیت نما مطابق با استاندارد سازه‌های طراحی شده در معماری مدرن
  • قابلیت جابه‌جایی نما در مدل‌های بازشو
  • کاهش هزینه‌های بهره‌برداری از ساختمان به دلیل استهلاک پایین
  • هزینه‌های پایین نگهداری به دلیل استفاده از قطعات بسیار با کیفیت
  • مقاوم بودن در برابر زلزله، آتش‌سوزی و تنش‌های دیگر مانند طوفان و بادهای شدید
  • انعطاف‌پذیری در طراحی
  • قابلیت اجرا با انواع نماهای شیشه‌ای
  • مقاومت بالا در برابر تغییرات آب‌وهوایی و قابلیت نصب در تمامی مناطق جغرافیایی

کاهش بار تحمیل شده به ساختمان به دلیل وزن پایین ساختار کرتین وال

قیمت کرتین وال

پارامترها و فاکتورهای مختلفی بر قیمت اجرای سیستم کرتین وال موثر هستند؛ به طور مثال اندازه و مشخصات شیشه و ضخامتی که برای نصب بر روی نما استفاده می‌شود، در قیمت آن تأثیر بسیار زیادی دارد. همچنین نوع فلز استفاده شده، سبک طراحی نما، پیچیدگی‌ها و زوایایی که در اجرا وجود دارد، همه مواردی هستند که می‌توانند در قیمت نما مؤثر باشند. علاوه بر آن باید بدانید شرایط نصب پروژه، تبحر تیم اجرایی و دستمزد آن، ارتفاع ساختمان و شرایط آب‌وهوایی از فاکتورهای مؤثر بر قیمت نهایی انجام پروژه به حساب می‌آیند.

سخن پایانی

سیستم کرتین وال بیشتر برای طراحی‌های مدرن و ساختمان‌های بلند مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیستم علاوه بر زیبایی، مزایای بسیار زیادی دارد که آن را به عنوان یکی از بهترین سیستم‌های نماکاری در ساختمان تبدیل کرده است.

بر همین اساس تیم کارانما آماده ارائه مشاوره و خدمات حرفه‌ای در این زمینه است. کارشناسان ما با توجه به نیازهای شما، بهترین ساختار و طراحی کرتین وال را از نظر عملکرد، الزامات فنی و قیمت مناسب پیشنهاد خواهند کرد. جهت دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از قیمت‌ها، می‌توانید با ما تماس بگیرید. ما را در پروژه خود شریک کنید تا بتوانیم با به‌کارگیری تجربه و دانش فنی خود، بهترین راهکار ممکن را برای نیاز شما ارائه نماییم.